04-03-99
Pinlig om potet
21 forskere advarte mot "genmat" og Dagbladet slukte det rått. Medier som
stilte kritiske spørsmål, fikk andre svar.
"Genmat krymper hjernen", skriver
Dagbladet på førstesiden den 13. februar. Historien tar for seg forskeren Dr.
Arpad Pusztai som "beviste" at "genpoteter" var farlige for rotter og derfra
konkluderte med at all genmat var farlig for mennesker. Da Pusztai ble
suspendert, var det et overgrep fra det mektige konsernet Monsanto, som ifølge
Dagbladet ville vingestekke kritiske forskere.
Men hvis du tar overskriften i
Dagbladet bokstavelig og tror at du mister vettet av å spise genmodifisert soya,
er du like naiv i forhold til Dagbladet som avisen er i forhold til sine
kilder.
Farlig potet?
Selvfølgelig er det mulig å tilføre en
organisme et gen som gjør den giftig, men dette betyr ikke at metoden i seg selv
er farlig. Naturen er full av gener, og mange av dem gjør at planter lager
giftige forbindelser. Men det er typen giftstoffer, og mengden av dem i maten,
som er avgjørende - ikke hvordan vi fikk dem dit.
På dette punktet tror jeg
at jeg har de fleste forskere med meg, også de som er skeptisk til
genmanipulering av andre årsaker. Å bruke resultater for "genpoteter" som bevis
på at "genmat" generelt er farlig, er like lite logisk som å bruke det som bevis
på at poteter generelt er farlig.
Dagbladets kilde til oppslaget er et opprop
av forskere som støtter doktor Arpad Pusztai. Forskjellene mellom
saksframstillingene i Dagbladet og for eksempel Daily Telegraph er så store at
det er direkte pinlig. Forskjellene i sakkunnskap og grundighet i det
journalistiske arbeidet er omtrent like store.
Lei av
poteter?
Dr. Pusztai ble kjent da han i et TV-program påsto at
genmodifiserte poteter svekket immunforsvaret hos rotter. I fire måneder skulle
rottene ha vært foret med poteter som var blitt tilført et gen fra en
søramerikansk bønne. Genet skulle gi potetene et protein som skulle beskytte dem
mot insektangrep. To dager se nere ble det avslørt at de aktuelle forsøkene
aldri var gjennomført, rottene hadde fått poteter hvor det aktuelle proteinet
var tilsatt direkte.
Resultatet av denne undersøkelsen var for øvrig ikke
uventet, det aktuelle stoffet var ansett å være giftig. Det var heller aldri
planer om å bruke poteter med dette genet til mat, det var ikke derfor man
gjorde eksperimentet.
I tråd med gjeldende regler for slike saker ble Pusztai
suspendert og en undersøkelseskommisjon nedsatt. Det viste seg at Pusztai
faktisk hadde undersøkt genmanipulerte poteter, men de var tilsatt et gen fra
snøklokker. Det er ukjent hvorfor han henviste til andre resultater i
TV-programmet. Det er også klart at Pusztai gikk til media med de nye
opplysningene før han hadde diskutert resultatene ferdig med sine medarbeidere,
og uten at de var blitt vurdert for vitenskapelig publisering. Pusztai mener å
ha påvist vektendring i visse organer - særlig magen - men andre ved instituttet
er ikke villig til å støtte konklusjonen.
Liten og søt - mot stor og
stygg?
På bakgrunn av at Pusztai ble frifunnet for forskningsjuks, har 21
"internasjonalt ledende forskere" protestert mot behandlingen av ham: Hendelsene
er framstilt som et overgrep styrt av Monsanto Company. Monsanto er
markedsledende når det gjelder genmodifiserte matplanter, og det er liten tvil
om konsernets interesser i denne saken. Men det er også lov å undersøke hvilke
interesser forskerne har, selv om det kan virke politisk ukorrekt.
Daily
Telegraph stilte slike spørsmål og fant at påfallende mange av forskerne enten
hadde nær tilknytning til Pusztai eller hadde markerte, sterke ideologiske
synspunkter om miljøvern og genmodifisert mat. Pressekonferansen der de sto fram
var organisert av "Friends of the Earth". Da avisen kontaktet 20 andre ledende
genteknologer, fant de ingen som støttet oppropet for Dr. Pusztai - selv om
flere uttrykte til dels sterk skepsis til "genmat". En av de spurte påsto at han
bare kjente navnet til én av de 21 forskerne, men som han sa; "han hadde bare
holdt på med dette i tyve år".
Tre blemmer på en gang
Dagbladet
var langt fra alene om å fortelle historien, men konklusjonen om at "genmat
krymper hjernen" ser det ut til at Dagbladet har funnet på selv. Dessuten klarer
Dagbladet enda en gang å påstå at genmat kan gjøre mennesker resistente mot
antibiotika. For å gjenta det: Det er bakteriene som eventuelt blir resistente,
ikke menneskene.
I marsnummeret av "Næringsmiddelindustrien" gir
avdelingssjef Trygve Eklund i Forskningsrådet en glimrende oversikt om
saken. Ifølge internettutgaven av "The Economist" 20-26. februar, påstår en av
Pusztais støttespillerne at resultatene tyder på at genmanipulering i seg selv
kan være farlig. Pusztai oppdaget ikke denne sammenhengen selv, noe som antyder
at den er lite overbevisende.
Tekst: Martin Ystenes